Guide til DvdShrink

Dvdshrink er er gratis program som kan brukes for å lage sikkerhetskopi av dvd-filmer. Originale dvd'er har ofte mer informasjon enn en vanlig brennbar dvd-plate kan lagre. Det er derfor nødvendig å komprimere data for å få plass.

DvdShrink kan lastes ned fra denne siden.

NB! En må ha en del ledig harddisk plass for å kunne gjøre dette. Beregn 5 - 10 GB.


Det første en må gjøre etter at en har lastet ned programmet er å installere dette på maskinen. Dette gjøres ved å dobbeltklikke på filen dvdshrink32setup.exe. Følg de enkle anvisningene som kommer.

Start programmet fra Start-menyen.

Legg en DVD-plate i dvd-spilleren og klikk på <Open Disc> oppe til venstre.

Velg stasjon i feltet over. Som regel vil alternativet som er vist være riktig. Trykk så <OK>.

Programmet vil nå analysere dvd'en. Dette kan ta noen minutter avhengig av maskinytelse og innhold på platen. En vil etter analysen få opp informasjon om dvd-filmen som ligger i spilleren. Her kan en se hvilke deler dvd-platen består av til venstre, samt Compression Settings på høyre siden (hvor mye filmen må komprimeres for å få plass på en 4,7GB DVD-R-plate).

En har nå hovedsaklig 2 valg. En komplett backup <Full Disc> eller en egendefinert en <Re-Author>. Forskjellen er om en ønsker menyene og ekstra innholdet som mange dvd-filmer inneholder, eller om en bare ønsker å ta backup av hovedfilmen. Personlig synes jeg det er bedre å lage en egendefinert backup. Da blir hovedfilmen mindre komprimert og en får et bedre resulatat.

Velger en <Full Disc> trykker en bare <Backup!> så får en opp dette vinduet.

Velger en <Re-Author> klikk her.

Her velger en hvilken stasjon en har dvd-brenneren på, i mitt tilfelle [E:]. Og i hvilken katalog på disken dvdshrink skal legge de midlertidige filene. I mitt tilfelle [D:\jhn]. En har også en del andre innstillinger som kvalitet osv...dette kan en lese nøyere om om en ønsker. Programmets standard innstillinger fungerer meget bra.

Om en velger <Re Author>, endrer vinduet seg til noe lignende dette:

Her kan en klikke-dra-slippe for å velge hvilke deler av filmen en ønsker å ha med. Jeg velger å bare ha med [Main Movie], og trekker derfor over den øverste Title'en under [Main Movie] til venstre-feltet under [DVD Structure]. Som vist under.

NB! Noen sjeldne filmer har hovedfilmen fordelt på flere [Titles] og en må da velge alle disse. Det letteste er å se om lengden (tidsmessig) stemmer med det som står på coveret. Om det ikke stemmer velger en alle [Titles].

En kan nå velge å endre på ønskede lydspor og undertekster. Dette gjøres ved å klikke på fliken [Compression Settings].

Her får en valg for lydspor og undertekster. Jeg velger stort sett bort alle undertekster som ikke er Norske, samt at jeg velger det beste lydsporet. Som er enten AC3 eller DTS. Dersom du ikke har hjemmekino-oppsett, kan det være lurt å beholde 2 channel lydsporet også. En vil ellers mangle lyd.

Når en er ferdig med dette klikker en på <Backup!> Og en får opp vinduet under.

Her velger en hvilken stasjon en har dvd-brenneren på, i mitt tilfelle [E:]. Og i hvilken katalog på disken dvdshrink skal legge de midlertidige filene. I mitt tilfelle [D:\jhn]. En har også en del andre innstillinger som kvalitet osv...dette kan en lese nøyere om om en ønsker. Programmets standard innstillinger fungerer meget bra.

 

Lykke til! Send meg gjerne en mail på mail [at] kjartant.com dersom du lurer på noe.

- Kjartan